Představujeme F-Gate

F-Gate je služba, která Vám umožní spravovat všechna Vaše FTP (endpointy) u FORPSI pohodlně z jednoho místa. Pro zřízení nebo správu služby se stačí přihlásit do administrace. Pokud jste majitelem MojeID, můžete pro vstup do administrace využít i tento login.

Jak službu získat a nakonfigurovat?

Poté, co byla služba v administraci FORPSI aktivována, je potřeba nadefinovat jednotlivé endpointy. Systém Vám nabídne všechny endpointy dostupné v rámci zákaznického účtu, jehož prostřednictvím jste se přihlásili, stačí vybrat ty, které chcete do F-Gate přidat. Je samozřejmě možné přidat i endpointy, které spravujete v rámci jiných účtů u FORPSI, tyto však nejsou automaticky nabídnuty k výběru a je nutné je definovat ručně. Endpointem nemusí být nutně root adresář, může jím být i jiná složka/podsložka. To se hodí v případě, že např. grafikovi nechcete dávat přístup k celému adresáři, ale např. jen do složky Grafika. Endpointy na úrovni složek lze definovat při definici endpointu. Počet definovaných endpointů nemá vliv na fakturaci. F-Gate si můžete vyzkoušet na 30 dní zdarma.

F-Gate účty

Záleží jen na Vás, podle jakého kritéria budete vytvářet jednotlivé F-Gate účty, zda seskupíte weby zákazníka, nebo určité typy zákazníků, či zda např. vytvoříte účet s omezeným oprávněním pro určitou skupinu osob.

Příklady:

  • Účet FORPSI, ke kterému budou připojeny endpointy Firma1-Web1_ftp, Firma1-Web2_ftp, Firma1-Web3_ftp. Tento účet bude mít nastaveno oprávnění Full access a bude jej využívat web developer, který je zodpovědný za vytváření webů pro Firma1.
  • Účet GRAFIK, ke kterému budou připojeny endpointy na úrovni složek Firma1/grafika, Firma2/grafika, Firma3/grafika, bude nastaveno oprávnění Full access a bude jej využívat grafik, který vytváří grafické návrhy pro uvedené 3 společnosti.
  • Účet MANAGER, ke kterému budou připojeny endpointy Firma1-Web1_ftp a Firma1-Web2_ftp, oprávnění bude nastaveno na Read only a bude vytvořeno pro produktové manažery, kteří řídí přidání nového produktu na web a potřebují kontrolovat stav.

Z hlediska fakturace je pak rozhodující celkový počet připojených endpointů v rámci účtů. Prostřednictvím účtů tak pohodlně řídíte poskytnutí oprávnění a jeho úroveň pro různé osoby. Odpojením endpointu, nebo změnou hesla či SSH klíče k účtu můžete jednoduše odebrat oprávnění určitému uživateli či skupině uživatelů aniž byste museli měnit ftp přístup pro cílový endpoint.

Každý účet má tedy své unikátní přístupové údaje, jejichž prostřednictvím  se přihlásíte oblíbeným SFTP klientem (např. WinSCP, FileZilla…). Alternativou je přihlašování prostřednictvím SSH klíče – veřejná část klíče se nahraje v administraci do F-Gate a následně se pak loginem a soukromou částí klíče přihlašujete k připojeným endpointům.

Využívání služby

Fakturační období služby je 1 rok. Po jeho ukončení je potřeba službu prodloužit. Podle počtu potřebných připojených endpointů je potřeba objednat příslušný počet balíčků – 1 balíček obsahuje 5 připojených endpointů. Naším cílem byla maximální flexibilita služby, takřka kdykoliv můžete změnit počet objednaných balíčků, upravovat seznam definovaných endpointů, snižovat či navyšovat počet účtů a měnit úroveň oprávnění v jejich rámci nastavenou.

Návody, jak službu využívat naleznete v naší Znalostní bázi. Případné další dotazy ráda zodpoví naše Zákaznická podpora.