Zkuste webmail, milý Marconi!

Vlastní e-mailovou schránku má podstatná část světové populace. E-maily jsou nedílnou součástí života mnoha z nás a možnost si ty své přečíst a vyřídit kdykoliv a odkudkoliv je v dnešní době nezbytný požadavek života online. Ale co když nemůžeme použít aplikace počítače nebo chytrého telefonu? Ani tehdy není vše ztraceno – nastupuje webmail jednoduše použitelný v libovolném prohlížeči. V dnešním článku si představíme naše řešení.

Webmail versus poštovní klient

Webmail je online rozhraní umožňující prohlížení a správu e-mailů. Na rozdíl od poštovních klientů jako např. Outlook, Thunderbird nebo Apple Mail je webmail dostupný z jakéhokoliv počítače nebo mobilu pouze zadáním příslušné adresy do prohlížeče. Odpadá nutnost instalace poštovního programu, která ani na mnohých firemních počítačích není možná. A to nemluvíme o jeho konfiguraci, která může být pro některé uživatele tvrdý oříšek.

Na druhé straně stojí poštovní klient. Komplexní a optimalizovaná aplikace nainstalovaná na vašem počítači, tabletu nebo mobilním telefonu. Nespornou výhodou je dostupnost služeb „na jedno kliknutí“. Po správném nastavení klienta není v budoucnu nutné zadávat heslo ke schránce.  Nevýhodou je právě nutnost prvotního nastavení, zadání adres serverů, výběr protokolu, zabezpečení – tedy pojmy pro běžného uživatele mnohdy nesrozumitelné. A pak je tu ta věc s umístěním aplikace v konkrétním zařízení. Pokud jste z nějakého důvodu nuceni použít cizí počítač, váš oblíbený (mnohdy draze koupený) poštovní program na něm vůbec nemusí být nainstalovaný. A nedej Bože, když se s počítačem „něco stane“, to pak můžete přijít i o všechny své maily.

Typickým příkladem využití webmailu je tedy právě situace, kdy jste nuceni používat cizí počítač. Ať už je ten váš rozbitý, vybitý nebo jste jej prostě jen zapomněli doma. Dalším případem je nutnost používání počítače, ke kterému nemáte administrátorská práva, což je běžná praxe ve firmách, které se starají o bezpečnost svého IT. V obou případech oceníte fakt, že jedinou podmínkou pro přístup do mailu je webový prohlížeč, připojení k internetu a znalost hesla. A díky správcům hesel si můžete zvolit bezpečné heslo obsahující různé typy znaků, neboť jej už nemusíte nosit v hlavě (dříve obligátní a profláknuté „password1234“ 😊 mnoho bezpečí vaší schránce nezajistilo).

A co u nás ve FORPSI?

Objednáním našich e-mailových služeb získáváte v ceně služby i webmail. Adresa FORPSI webmailu je logická – webmail.forpsi.com. Nové rozhraní Smart je přehledné, jednoduché a funguje podobně jako ostatní webová rozhraní, se kterými jste se v minulosti už určitě setkali.

 
Webmail ale není jen rozhraní pro čtení a psaní zpráv. Můžete jej používat jako plánovací kalendář s pokročilou správou schůzek. I své kontakty budete mít pěkně pohromadě. Napadlo vás něco užitečného a bojíte se, že to zapomenete? S modulem poznámky si můžete být jisti, že vaše myšlenky zůstanou uchované pro budoucnost. Jistě oceníte i jednoduchý správce úkolů. Už jsme vám řekli, že kalendáře, adresáře, úkoly a další můžete ve webmailu jednoduše sdílet se všemi (nebo jen těmi vybranými) uživateli vaší domény a nejen s nimi? Tak teď už víte i tohle.

Na jednu velkou výhodu bychom málem zapomněli. Jste u jiných služeb frustrováni, že se pro založení nových schránek musíte přihlásit do dalšího rozhraní.  U nás ne, webmail totiž obsahuje i administraci schránek. Postmaster tak snadno může přidávat, mazat schránky domény, dokonce i delegovat přístup do Administrace ostatním uživatelům.

Podpora evropského velikána

Za webmailovým řešením FORPSI stojí naše mateřská společnost Aruba, která je lídrem v oblasti webhostingových a cloudových služeb. Můžete si tedy být jisti, že webmail prochází kontinuálním vývojem, který zajišťují týmy specialistů.  A to nejen programátorů, ale i odborníků na „uživatelskou přívětivost“, kteří se snaží zlepšovat webmail tak, aby jeho použití bylo intuitivní a jednoduché. Kromě nových funkcí je kladen důraz především na neustálé zvyšování úrovně zabezpečení a také na odstraňování drobných bugů, které občas reportujete právě vy, naši zákazníci. Pokud se vám zdá, že ve webmailu FORPSI něco nefunguje podle vašich představ, nebo máte pocit, že vám něco chybí, nebojte se ozvat. Váš podnět předáme přímo vývojářům, kteří se mu podívají na zoubek a udělají co bude možné, abyste se do rozhraní webmailu rádi vraceli a zůstali součástí více jak 40 000 unikátních uživatelů (emailových adres), které se za měsíc provedou více jak 1 000 000 přihlášení pouze do Smart verze (nepočítáme mobilní a starší Classic verzi).

Více informací a také návody, jak s webmailem pracovat, naleznete v naší znalostní bázi, kde jsme připravili přehledný rozcestník nápovědy.