Jak vybudovat své online podnikání ve 4 krocích

Jen těžko si lze vybavit situaci, která by nahrávala zřizování e-shopů a dalších online služeb tolik, jako probíhající pandemie. V dnešní době je již opravdu jednoduché začít podnikat na internetu, protože existuje mnoho různých digitálních nástrojů, které vám pomohou připravit web a prodávat produkty lidem z celého světa. Být online je dnes pro úspěšné podnikání velmi důležité, a to i když se vám dlouho dařilo pouze jako čistě kamennému obchodu. Velká část zákazníků si již v době předcovidové zvykla, že vše lze najít z pohodlí domova, ať už jde o nové auto, místo na příští dovolenou nebo restauraci, kde si večer objednat jídlo.

Tato jednoduchost vstupu do online podnikání je však i důvodem, proč je svět eCommerce tak soutěživý. Nicméně je třeba říct, že velká část společností selhává z důvodu špatného plánování a cílení. Jako firma musíte být tam, kde jsou vaši potenciální zákazníci, a většina z nich je na telefonu nebo na počítači. Prodej různých produktů či služeb bude mít svá specifika a bude zahrnovat další kroky navíc. Pojďme se podívat na čtyři základní věci, kterými by každá firma měla začít.

4 kroky pro vybudování online podnikání

1. Vyberte produkty nebo služby, které chcete prodávat online

Ať už začínáte s podnikáním od píky nebo se chystáte svou offline společnost ukázat lidem online, potřebujete mít produkty nebo služby, po kterých je poptávka a jsou prodejné – a hlavně musí jít o něco, co umíte velmi dobře vyrábět.

●       Zvolte si svou oblast trhu

Pro průzkum konkurence využijete samozřejmě Google, různé srovnávače a stránky s recenzemi. Zkuste ale i vyrazit třeba do nejbližšího supermarketu, zda výrobek podobný tomu vašemu neprodávají i tam. Nezapomeňte také na webové stránky zahraničních konkurentů, na kterých můžete načerpat velké množství inspirace.

Prodej komoditních produktů vám přinese více zákazníků, ale zároveň máte větší konkurenci a budete potřebovat více zdrojů.

Po specializovaných produktech nemusí být tak velká poptávka, ale exkluzivita vám přinese věrnější zákaznickou základnu a vaše podnikání bude zvladatelnější.

●       Vyřešte problém zákazníka

Úspěšné podnikání nutně nestojí na nějakém novém a nejmodernějším produktu. Podnikatel musí být schopen chytře řešit problémy a umět prodávat. Všechno je o tom pochopit potřeby zákazníka a dělat věci lépe než ostatní. Tomu pak odpovídá i pozice na trhu.

Inspiraci můžete čerpat z vlastního života. Vzpomeňte si, kdy jste naposledy koupili nějaký produkt, který vás zklamal. Zamyslete se, co mu chybělo. Nebo jestli zrovna vám nějaký produkt nebo služba na trhu nechybí.

Přínosným zdrojem jsou také recenze a komentáře na sociálních sítích vaší konkurence. Můžete se také zeptat rodiny a přátel na to, jak by podle nich mělo vypadat ideální řešení daného problému.

●       Mějte v sobě vášeň pro to, co prodáváte

Vaše podnikání bude nedílnou součástí vašeho každodenního života. I poté, co se podnikání rozběhne a vy se budete topit v ziscích, budete muset svou značku i produkty neustále vylepšovat, abyste svůj úspěch udrželi.

Pokud zvolíte něco, co vás osobně tolik nezajímá, začne vás to vše unavovat, což se projeví i na vašich snahách posouvat podnikání stále dále. Proto musíte najít něco, po čem je poptávka a zároveň to musí být něco, co vás může naplňovat celý život.

2. Pořiďte si doménu

Jestli už máte sestaven koncept vašeho online podnikání, tak je potřeba začít budovat svou identitu na internetu nalezením správné domény pro vaši webovou stránku. Nemusí se to zdát jako nic důležitého, ale název domény bude první věcí, kterou lidé uvidí při vyhledávání společnosti, jako je ta vaše.

I když váš kamenný obchod přesouváte do online prostoru, vaši stávající zákazníci budou hledat web na doméně, která vystihuje vaše podnikání.

Máme pro vás pár tipů pro výběr názvu domény tak, aby vyhovoval vám i zákazníkům.

●       Krátký a jednoduchý název

Název vaší domény by měl být krátký, vystihující předmět podnikání a snadno zapamatovatelný. Vyhněte se číslům, speciálním znakům a dlouhým řetězcům slov, které mohou zapamatování zbytečně komplikovat.

●       Musí být relevantní

Pokud již společnost máte, je potřeba použít značku v názvu domény, aby byla vaše identita na internetu lehce rozpoznatelná.

Pokud společnost teprve zakládáte, musíte vybrat název domény, který se nejvíce podobá názvu vaší společnosti a zahrnout klíčová slova související s vaším podnikáním. Lidé tak budou hned po nalezení názvu vaší domény vědět, o čem vaše podnikání je.

●       Vyberte si správnou doménovou koncovku

Co se týče doménových koncovek (TLD), je na místě zmínit nové doménové koncovky. Nejen, že jejich pořizovací cena bývá leckdy nízká, ale právě koncovka může vašim zákazníkům napovědět, v jakém oboru podnikáte.

Pokud začínáte s online podnikáním, můžete například použít koncovku .ONLINE – www.ojetaauta.online. Použití .ONLINE v roce 2020 rostlo o téměř 30 %, což jen odráží, kolik společností se začíná orientovat na online prodej a vybírají nové koncovky pro výstižnější prezentaci.

Podobně v případě založení technologického startupu můžete využít koncovky .TECH – www.opravypc.tech. V rámci těchto doménových koncovek je mnoho domén ještě volných, pokud si zaregistrujete často vyhledávané klíčové slovo jako svoji doménu, můžete tím přivést významný počet návštěvníků na svou webovou prezentaci.

Na českém trhu samozřejmě nezapomeňte také na osvědčené domény v čele s doménou .CZ. Další sázkou na jistotu jsou například domény .EU či .COM.

●       Zkontrolujte ochranu licencí

Před registrací vaší domény se musíte ujistit, že již nebyla zabraná nebo chráněná ochrannou známkou nebo autorskými právy. Vyhněte se názvům domén, které by vám mohly způsobit potíže.

3. Vytvořte webovou stránku

Vaše webová stránka je digitálním ekvivalentem vaší kanceláře nebo obchodu. Lidé se zde budou moci dozvědět více o vašem podnikání, prohlédnout si vaši nabídku a následně se rozhodnou, jestli chtějí být vašimi zákazníky. Proto budete potřebovat web, který nabídne skvělý uživatelský zážitek (UX) a lidé se na něj budou rádi vracet.

●       Vyberte si vhodný design

Design vaší webové stránky by měl být funkční a měl by vizuálně zobrazovat identitu vašeho podnikání. Jednotný koncept vám pomůže být v komunikaci vaší značky konzistentní.

Věnujte pozornost snadné navigaci na stránce a tomu, jak správně navést návštěvníky pomocí intuitivních CTA (výzev k akci).

Musíte se ujistit, že je váš obsah snadno vyhledatelný tím, že ho rozdělíte do relevantních sekcí, které se zobrazí na vaší domovské stránce.

Co se estetiky týče, vyberte čistý a jednoduchý design, kde bude jasně viditelné vaše logo, barvy a typografie značky.

●       Použijte responzivní design

Lidé si budou vaši webovou stránku prohlížet na různých zařízeních, jako jsou laptopy, stolní počítače, telefony nebo tablety. Proto by měl design vaší stránky nabízet stejnou funkcionalitu bez ohledu na používané zařízení.

●       Usnadněte transakce

Pokud prodáváte cokoliv online, musíte vytvořit nákupní zážitek, který poskytne kupujícím všechny potřebné informace a udělá celý proces placení jednoduchý a bezpečný.

První věc, kterou byste měli pro váš web obstarat, je certifikát SSL (Secure Sockets Layer), aby měli vaši zákazníci jistotu, že jsou všechny jejich osobní údaje v bezpečí.

Pro nabízení produktů, snadné placení, sledování nákupů atd. můžete použít eCommerce platformy, jako jsou Shopify, Webnode nebo Magento.

4. Začněte s marketingem

Po spuštění webové stránky je vaše online podnikání připraveno přivítat celý svět.

Ale jak říct lidem, že existujete? Budete potřebovat marketingovou strategii, která zlepší vaši viditelnost v digitálních kanálech, kam chodí vaše cílová skupina.

Tyto kanály můžete také využít, abyste si vybudovali reputaci konkurenceschopné a důvěryhodné značky.

●       SEO a obsahový marketing

Při uvedení vaší firmy na trh si musíte zajistit, aby vaše stránka měla dostatečnou organickou návštěvnost. Za organickou návštěvnost se neplatí, odvíjí se čistě od toho, jak dobře „ladíte“ s vyhledáváním lidí prostřednictvím vyhledávačů. Organická návštěvnost je tak nejcennější a nejautentičtější.

Podmínkou vysoké organické návštěvnosti je nabízet nějakou hodnotu pro uživatele vyhledávačů skrze kvalitní obsah. Pokud například člověk hledá informace o botách vhodných pro uběhnutí maratonu a vy máte online obchod, který boty prodává, může „průvodce výběrem“ na vaši stránku přivést čtenáře, ze kterého se stane zákazník.

Řešení otázek a obav lidí skrze informativní obsah nepomáhá jen se SEO, ale také z vás dělá odborníka v oboru a buduje vám dobrou pověst ve vaší cílové skupině. Ukazuje to také, že vám skutečně jde o potřeby vašich zákazníků.

●       Marketing na sociálních sítích

Jsou to právě sociální sítě, na kterých najdete asi nejvíce zákazníků. Právě zde dnes lidé hledají značky i zajímavý obsah, sdílí zde své vlastní životy a navazují kontakty s ostatními.

Pokud jste na sociálních sítích, tak máte příležitost být více než jenom firma. Můžete být vůdčí osobností, kamarádem, odborníkem nebo klidně vším zmíněným najednou. Můžete ukázat svou skutečnou osobnost a být pro lidi přístupnější. Vytvoříte si zde hlubší a smysluplnější vztahy se zákazníky.

Hned na začátku musíte rozpoznat kanály, na kterých je vaše cílová skupina nejaktivnější a zařadit je do svého plánu médií. Pokud jsou například pro vaše podnikání vhodné hezké fotky o módě, cestování nebo výzdobě, můžete se zaměřit na Instagram a Pinterest. Pokud prodáváte digitální produkty nebo poradenské služby, může být pro vás dobrou volbou LinkedIn.

Dále byste si měli vytvořit kalendář pro sociální sítě, který bude obsahovat kombinaci informativních a propagačních příspěvků. Pečlivě také sledujte chování vašeho publika a naplánujte příspěvky na dobu, kdy jsou nejaktivnější, aby se do vašeho obsahu zapojili co nejvíce.

Kromě toho také můžete využít nástroje pro sociální sítě, které vám pomohou držet krok s konverzacemi týkajícími se vašeho podnikání a odpovědět na otázky, které mohou lidé ohledně vašich produktů mít.

●       E-mailový marketing

E-mailový marketing patří k nejúčinnějším způsobům, jak proměnit potenciálního zákazníka ve skutečného zákazníka i jak proměnit zákazníka, který u vás nakoupil poprvé, na zákazníka, který se k vám bude pravidelně vracet.

Na stránce můžete mít také vyskakovací okno, které vybídne lidi k tomu, aby se přihlásili k odběru vašich novinek. Na oplátku za jejich e-mail jim můžete nabídnout například slevu pro nového člena. Pokud budete mít e-mailovou adresu zákazníka, můžete sledovat jeho chování na vašem webu a poslat mu v budoucnu osobní doporučení a nabídky.

Po získání e-mailové adresy vašich návštěvníků, budete s nimi muset začít budovat vztah zasláním uvítacího e-mailu, výpisu výhod jejich členství apod.

Můžete jim také poslat e-mailem informace o probíhajících slevách, přístupu k nabídkám pouze pro členy, doporučení na základě jejich nákupů i newslettery obsahující populární témata týkající se vašeho odvětví.

Závěr

Čtyři kroky uvedené výše jsou jen začátkem vašeho snu přivést vaše podnikání na internet. Vaše online podnikání má i logistický prvek, obzvláště pokud provozujete online obchod, kde je nutné vyřešit skladování, balení, přepravu apod. Na této cestě se budete muset připravit na velké množství experimentování, dlouhé hodiny zkoumání analýz, A/B testování a neustálé sebevzdělávání.

Založení podnikání na internetu má své výzvy, ale jde o vzrušující jízdu, která má potenciál vám přinést obrovský úspěch. Tak směle do toho.