Budoucí „síťaři“ zabodovali

Již několik let jsme partnery a sponzory oborů EPS a IT Střední odborné školy strojní a elektrotechnické ve Velešíně. O to více nás potěšila informace o úspěchu studentů této školy v celostátní soutěži Networking Academy Games. Podpora mládeže má rozhodně smysl a chceme v ní pokračovat.

Hlavním organizátorem soutěže NAG 2024, kategorie HS3 jsou profesní organizace lektorů programu NetAcad v ČR, i-com-unity z.s. a společnost Cisco Systems, světový lídr v oblasti počítačových sítí a kyberbezpečnosti.

Cílem organizace soutěže Networking Academy Games je umožnit studentům škol prezentovat znalosti a dovednosti z oblasti počítačových sítí, které získávají díky studiu v programu Cisco Networking Academy. Soutěž zároveň umožňuje ocenit nejlepší skupiny studentů, podnítit jejich zájem o další studium síťových technologií a vyhledávat nové talenty. Pro studenty tak v rámci soutěže vzniká jedinečná příležitost ukázat své schopnosti a porovnat je s ostatními, zviditelnit školu nebo se prezentovat individuálně, a to v konkurenci dalších studentů nejen na národní, ale i na mezinárodní úrovni, kam soutěž NAG svým organizačním rámcem zapadá. Soutěž je úzce propojena s dalšími aktivitami Cisco Networking Academy programu v ČR zaměřenými na budování a vzdělávání komunity studentů – budoucích síťových profesionálů.

Celostátní kolo soutěže Cisco Networking Academy Games (NAG), kategorie HS3 bylo zaměřeno na počítačové sítě a jejich bezpečnost, tedy dnes velmi aktuální téma. Jde o soutěž velmi prestižní sledovanou mnoha subjekty internetové komunity.

Tým SOŠ Velešín obsadil skvělé 4. místo, což představuje vzhledem k obrovské konkurenci a složitosti úlohy výborný a překvapivý výsledek. Za nimi v hodnocení zůstala řada elitních akademií. Celkově se do soutěže dostalo 18 týmů z cca. 100 akademií (působících na středních a vysokých školách), ostatní nebyli z důvodu limitovaného počtu připuštěni. Za zmínku stojí i fakt, že z jihočeského kraje byli studenti SOŠ Velešín jediní. Tým SOŠ Velešín byl navíc sponzorován společností Forpsi, která je zároveň partnerem školy a sponzorem oborů EPS a IT.

Každý tým měl spuštěný svůj virtualizovaný LAB s jednotlivými prvky (multilayer switche, routery, servery), v prostředí Cisco Akademie ZČU Plzeň, do kterého se připojoval přes terminálový server. Jednotlivé subúlohy byly pak vyhodnocovány průběžně a zobrazovány na plátně pomocí dashboardu k jednotlivým týmům. Celá síť úlohy byla napadena, čelila několika kyberútokům, k jednotlivým prvkům již od začátku nebyly k dispozici přístupy, některé služby ani části sítě nefungovaly vůbec. Úkolem týmu bylo se do sítě dostat, útoky zastavit, útočníky zablokovat a následně vše opravit a uvést do funkčního a zabezpečeného stavu. To vše nejpozději do 3 hodin. Za zmínku stojí, že celkem bylo v rámci soutěže spuštěno velké množství virtuálních počítačů i prvků, řádově stovky.

Závěrem bychom se chtěli připojit k velké gratulaci k úspěchu žáků SOŠ Velešín a věříme, že někteří z nich v budoucnu posílí i řady FORPSI týmu.