Reklama a její stinné stránky (část 3.)

V následujících částech našeho seriálu o škodlivé reklamě se zaměříme na nejčastější online reklamní kanály. V této části se podrobněji podíváme na možnosti reklamy na sociálních sítích, konkrétně na Facebooku a Instagramu.

Je několik způsobů, jak nastavit reklamu na Facebooku a Instagramu. Nejjednodušším způsobem je nastavit reklamu na publikovaný příspěvek na vaší stránce, tuto možnost vám Facebook aktivně nabízí. Tento způsob je poměrně oblíbený, ale zpravidla méně účinný. Profesionálové na online marketing využívají nástroj nazvaný Facebook Business Manager (FBM). K tomu, abyste ho mohli využívat, je potřeba mít účet na Facebooku, můžete si jej i kdykoliv zaregistrovat. Po přihlášení ve FBM bude potřeba zadat údaje o firmě a vytvořit si reklamní účet. Prostřednictvím tohoto účtu pak můžete vytvářet reklamy nejen na Facebooku, ale i na Instagramu, Messengeru a dalších kanálech.

Před spuštěním reklamy je potřeba mít vytvořenou stránku, na kterou budou přesměrovováni uživatelé, kteří na reklamu kliknou. Cíl reklamy může být různý. Máte na výběr z cílení na dosah, na získání reakce na příspěvek, cílení na uživatele FB, kteří dají like vaší stránce, nebo můžete cílit na konverze, již může být například nákup vašeho produktu.  Nespornou výhodou, kterou FBM nabízí, je podrobné cílení na potencionální okruh uživatelů definovaný věkem, pohlavím, zájmy a lokalitou. Bývá výhodné využít i možnost remarketingu, kdy oslovíte uživatele, kteří již s vašimi stránkami byli dříve v kontaktu a opakovaně jim nabídnete vaše produkty. V aplikaci vytvoříte i reklamu na Instagram, nicméně možnosti jejího cílení jsou více omezené.

Jak jsou reklamy na Facebooku a Instagramu zabezpečeny?

V podstatě je zabezpečení reklam na Facebooku a jeho dalších sociálních sítích podobné zabezpečení na Google. Hlavním obranným prvkem proti škodlivým reklamám je umělá inteligence, která je založena na učení a neustále se měnících algoritmech. Na základě definovaných pravidel a klíčových slov (KW) v reklamách, na obrázcích či na landing page (cílové stránce) vyhodnocuje míru rizikovosti pro uživatele. Algoritmy se neustále mění i na základě zpětné vazby od uživatelů Facebooku. Uživatel má možnost podezřelou reklamu nahlásit, poté ji nejdříve zkontroluje stroj a následně snad i živý člověk. Pokud je reklama podezřelá, tak tato reklama bývá pozastavena a dost často bývá zablokován i reklamní účet. Algoritmus nehodnotí jen vzhled reklamy, ale i recenze na firmu, komentáře pod reklamou a mnoho dalších věcí.

Schéma, jak probíhá schvalování reklamního příspěvku Facebookem:

S jakými typy škodlivých (klamavých) reklam se můžeme setkat na Facebooku a Instagramu?

Zákeřné škodlivé a klamavé reklamy se nevyhnuly ani Facebooku, Instagramu a jejich dalším platformám. Jedním z typů škodlivých reklam je propagace produktů, které jsou dováženy z východních zemí a většinou nemají odpovídající kvalitu, vzhled, použité materiály či velikost, která je na cílové stránce reklamy nebo na obrázku produktu. Časté jsou i případy, kdy vám ani toto zboží není dodáno, anebo s velkým zpožděním. Proto je potřeba, abyste si pozorně přečetli nadpisy a popisky reklam, zvážili, jak na vás působí fotografie, a zda se shoduje s produktem na cílové stránce. Také dejte na pocity ze vzhledu a propracovanosti cílové stránky. Často se zde nemusí vyskytovat povinné údaje, které podnikatelům ukládá zákon, nebo stránka působí jako narychlo vytvořená. Mohou zde být i textace, které neodpovídají jazyku, který je typický pro daný trh a zemi.

Dalším škodlivým typem reklamy je případ, kdy vás vyzývají, abyste na sebe zanechali kontakt či bližší osobní informace, které následně mohou zneužít. V neposlední řadě jsou zde reklamy, které Vám stáhnou do zařízení škodlivý software anebo ukradnou citlivé údaje.

Níže si můžete přečíst výňatek z článku jakým způsobem podvodníci využívají jména známých subjektů v rámci reklam na Facebooku:

ČEZ varuje před podvodnými reklamami

Reklamy lákaly na údajný nový způsob automatického obchodování s kryptoměnami, který prý ČEZ vyvinul, a obsahovaly i zcela smyšlená vyjádření představitelů společnosti ČEZ. Šířily se zejména prostřednictvím sociální sítě Facebook. Podvodné stránky slibovaly nereálné zisky a vyzývaly uživatele k registraci. Varujeme všechny, kdo by se s takovou reklamou setkali, aby tyto stránky ignorovali, a především odmítli registraci a nezadávali žádné osobní údaje.

Autor: Daniel Doktor