Vyšší návštěvnost webu díky vyšším příčkám ve vyhledávačích, na to je tu SEO

Search Engine Optimization neboli SEO je optimalizace dat na webových stránkách pro vyhledávače. Jedná se o soubor metod, které mají za cíl zobrazení vašich stránek na vyšších příčkách ve vyhledávání. Čím výše je odkaz na vaši stránku ve vyhledávání, tím větší šance je, že se na ni uživatelé dostanou. SEO má několik podob a mnoho způsobů, jak vyšších příček dosáhnout. Pojďme se podívat na několik základních pojmů a vysvětlit si, jak to vlastně funguje.

Co jsou klíčová slova?

Klíčová slova neboli key words (KW) vznikají analýzou vyhledávacích dotazů, které zadávají uživatelé internetu do vyhledávačů (např. Google, Seznam). Po zadání těchto vyhledávacích dotazů se zobrazí weby a reklamy, které podle vyhledávačů poskytnou   na zadané vyhledávací dotazy nejlepšíodpovědi. Na základě nadpisů a popisků u jednotlivých vyhledaných webů se uživatelé rozhodují, zda webovou stránku navštíví či nikoliv.Z tohoto důvodu je důležité mít kvalitní seznam klíčových slov, které při tvorbě svého webu budete využívat.

Kde můžete klíčová slova na webu použít? Téměř všude, samozřejmě nejčastěji v textacích na všech stránkách webu, v titulcích a popiscích stránek, ale také v odkazech na podstránkách, popiscích obrázků, v reklamách či v metadatech stránek.

Stanovení klíčových slov

Pro analýzu klíčových slov je možné využít  některý z nástrojů dostupných na internetu. Seznam a Google poskytují nástroje zdarma, doporučujeme použít některou z placených služeb, které poskytují přesnější výsledky a  zpravidla jsou  levnější než analýzy zpracované komerční agenturou. Znalost relevantních klíčových slov pro vaše webové stránky je velmi důležitá pro účinné cílení na zákazníky prostřednictvím webových vyhledávačů. Díky analýze vytvoříme seznam KW, které využijeme při tvorbě nebo optimalizaci webu, čímž zajistíme, aby se do budoucna zobrazoval v horních pozicích vyhledávání.

Zpětné odkazy, které zvýší webu návštěvnost

Váš web může být doporučován k navštívení také jiným webem, který se zabývá tématy spojenými s výrobky nebo službami, které poskytujete. V našem případě, kdy prodáváme domény to mohou být např. stránky centrálního registru .cz domén. Uživatel hledá pravidla pro registraci domén a navštíví web centrálního registru, kde pak nalezne odkaz na náš web s informací, že je tam možné si doménu zaregistrovat. Případně by dávalo smysl umístit odkaz našeho webu na fórum, kde si uživatelé navzájem radí, jak správně vybrat název domény pro určitou aktivitu. Vaše stránka by měla být takto propojena s weby, které tématicky navazují, případně nabízí doplňkové výrobky nebo služby k těm vašim. V opačném případě můžete sice získat návštěvníka na váš web, ale pokud tam nenajde odpověď na svůj vyhledávací dotaz, hned jej zase opustí.

Zpětné odkazy jsou tedy jednoduše řečeno odkazy, které vedou na váš web z jiných zdrojů. Pokud je takto váš web propojen s dalšími, kvalitními zdroji, vyhledávač jej vyhodnotí jako důvěryhodnější a zobrazí výše ve výsledcích vyhledávání.

Obsahová část webu

Obsah je základním stavebním kamenem pro tvorbu kvalitního SEO. Je důležité, aby klíčová slova obsahoval i text na stránce, a ne pouze titulky a popisky. Do hodnocení kvality webu se promítají nejen klíčová slova, ale také přehlednost, snadnost procházení, doba načítání a rychlé nalezení relevantních informací. Roboti Googlu a dalších webových vyhledávačů právě proto hodnotí web nejen po obsahové části, ale i na základě interakce a průměrné doby, kterou na webu návštěvníci stráví. Ve většině případů tedy platí, čím je zákazník na webu déle, tím lepší hodnocení od vyhledávačů web získá. Vytvářejte tedy obsah, který návštěvníka upoutá a motivuje ho zůstat na stránce delší dobu.

Vytvořením kvalitních textů práce nekončí

Návštěvnost z přirozeného vyhledávání  tvoří u některých webů okolo poloviny návštěv. Proto je důležité věnovat pozornost i ostatním stránkám a portálům, kde se odkaz nebo informace o vašem webu může objevit. Běžné je mít účty na sociálních sítích Instagram, LinkedIn nebo TikTok. Častý je také účet na Facebooku, ale zde organika již moc nefunguje. Na základě názvu či dalších informací si vyhledávače spojí profilové stránky na těchto webech s vaším webem a začnou je zobrazovat v organickém vyhledávání.

Jedním ze  silných nástrojů pro podpoření organického vyhledávání jsou Firmy Google. Zde se určitě vyplatí založit si profil a pravidelně jej aktualizovat. Můžete zde využít svá klíčová slova při psaní článků nebo při přidávání produktů a služeb. Vhodné je podporovat recenze vašich zákazníků a přidávat fotky. Google miluje aktivní účty a interakce. Čím větší aktivita, kvalitní KW na webu a čím víc se o vás mluví, tím více vás bude Google umisťovat na vyšší pozice ve vyhledávání.

KW, SEO, PPC, CPC, na tohle si netroufám

Pokud máte pocit, že všech těch zkratek, technických výrazů a nových pojmů je až příliš a vlastně na nic z toho nemáte čas, existují i jiné způsoby, jak optimalizovat svůj web. Nejjednodušším řešením je využití automatizované správy SEO. V dnešní době již není nereálné to, že veškeré SEO za vás vyřeší robot. Jednou z dostupných možností je například náš nový nástroj F-Page, pomocí kterého vytvoříte stránky jednoduše, rychle a bez potřeby technických znalostí. Kromě toho, že stránky budete mít hotové na pár kliknutí, F-Page za vás kompletně zařídí také vše okolo SEO.

KW využijeme také v reklamě

Klíčová slova nepotřebujeme pouze ke tvorbě obsahu. Využijeme je také při tvorbě reklam v Google Adwords nebo v Skliku. Když vytváříte titulky a popisky reklam, doporučujeme využít váš seznam klíčových slov, jelikož i zde platí, že se reklama zobrazuje na vyhledávací dotaz. Při nastavování kampaní se vás Google zeptá, na jaká klíčová slova chcete cílit reklamu. To znamená, že pokud v reklamě nevyužijete správná KW, nemusí se vůbec zobrazovat nebo její zobrazování bude spojeno s vysokými výdaji.